Skip to main content

Blog


6 tips voor fotografie met jouw smartphone

Je mobiele telefoon heb je, bijna, altijd bij je en tegenwoordig kan niemand meer zonder. Leuke foto momenten die je met je telefoon vastlegt of een prachtige ondergaande zon. Omdat je niet altijd een fototoestel bij de hand hebt, hebben wij 6 tips voor het fotograferen met jouw smartphone.

Tip 1 Hoe fotografeer ik met mijn smartphone?

De belangrijkste tip die wij jou kunnen geven, leer jouw smartphone kennen. Weet welke opties de camera op jouw smarthpone heeft en bekijk deze opties goed. Speel met de camera om deze beter te leren kennen. Elke smartphone is anders net als elk fototoestel anders werkt.

Tip 2 Hoe belicht ik mijn foto het mooist?

Mooie foto’s gaan vaak gepaard met goede belichting. Goede belichting is afhankelijk van de hoeveelheid licht en de bron van het licht. Daglicht is het beste en het meest natuurlijke licht. Probeer het gebruik van je flitser zoveel mogelijk te vermijden. Het licht van je flitser is heel hard en direct licht dat zorgt voor overbelichte delen en harde schaduwen. De foto wordt hierdoor minder mooi.

Tip: Zorg bij het fotograferen dat de zon zoveel mogelijk naast of achter je is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je meer details. Wees niet te bang om te experimenteren met het licht. De zon voor je kan ook waanzinnige foto’s opleveren.

Tip 3 Welke hoek is het beste voor het fotograferen?

Met compositie kun je veel bereiken. Doordat jij bepaalt of het hoofdonderwerp in je foto links uitgelijnd is of op de voorgrond staat bepaal jij wat de focus moet krijgen. Je stuurt als het ware de kijker door jouw foto. Vaak kun je kiezen of je een grid ziet op je scherm (zie de foto hieronder). Een grid zijn handige hulplijnen om je compositie te bepalen. Experimenteer met hoeken, draai bijvoorbeeld je telefoon iets schuin zodat je weer een nieuw perspectief hebt.

 

Tip: Met de grid kun je bijvoorbeeld kijken of de horizon recht is op je telefoon, gebruik de lijnen om jouw compositie te verbeteren.

Tip 4 Wat moet ik doen met de achtergrond bij het fotograferen?

Zorg ervoor dat je achtergrond niet te druk/chaotisch is. Je wilt niet dat het hoofdonderwerp van jouw foto wegvalt in de achtergrond. Probeer daarom een rustige achtergrond te vinden. Wil je juist het contrast laten zien bij jouw onderwerpen en de achtergrond? Zorg dan dat jouw hoofdonderwerp scherper is dan de achtergrond. Tik bij het fotograferen op het scherm op jouw hoofdonderwerp. Je smartphone focust zich dan automatisch op het hoofdonderwerp waardoor jouw achtergrond minder scherp wordt. Speel hier mee. Zorg voor een rustige achtergrond zodat de focus ligt op het hoofdonderwerp in je foto.

Tip: Ontkom je niet aan een drukke achtergrond? Zorg er dan voor dat je achtergrond sterk uit focus is, hierdoor vergaan alle details en wordt het geen dat uit focus is toch rustig.

Tip 5 Hoe maak ik een mooie close-up foto met mijn camera?

Met jouw echte fototoestel is zoomen een goede optie, bij het fotograferen met de camera van jouw smartphone is het geen goede optie. Het digitaal inzoomen verslechtert, op de smartphone, alleen maar de kwaliteit van de foto. Zet met hetzelfde gemak een paar stappen naar voren om een mooie close-up foto te maken. Probeer het onderwerp weer goed in focus te krijgen door op het scherm van je smartphone te tikken. Zoomen kan prachtige resultaten opleveren zodra je stopt dit digitaal te doen.

Tip 6 Nabewerking van foto’s op mijn smartphone

Er zijn tal van apps die je tegenwoordig helpen je foto na te bewerken. Zorg ervoor dat je een gepaste nabewerking kiest. Leg je er een filter overheen? Zorg en dan voor dat het filter dat je kiest past bij je foto. Gebruik niet te veel effecten en filters op je foto. Pas zo min mogelijk aan, een filter, helderheid iets hoger of lager, het contrast iets hoger of lager, een waas over de achtergrond. Foto’s zonder nabewerking kunnen mooier zijn dan een foto vol filters en effecten.

Tip: Fotografeer je een mooi koud winterlandschap? Leg er een passend filter overheen. Blauwe tinten versterken het effect van de koude sneeuw, een zomers filter is hier juist een tegenpool van.

Hulp nodig met fotografie? Laat het ons weten, dan helpen wij jou graag verder.

Benieuwd naar de impact
van onze klanten?

We maken graag kennis!

Wil jij met jouw missie de wereld verbeteren? En heb je ondersteuning nodig op het gebied van identiteit, strategie, grafische vormgeving, (video)content maken, marketing of communicatie? Wij helpen je graag. Samen maken we de wereld een stukje mooier!