Skip to main content

Blog


5 stappen voor een goede start voor jouw video

Op facebook, twitter, youtube en andere kanalen komen steeds meer video’s voorbij. Een klein meisje die een zwerver haar eten geeft, een hond op een skateboard of een kat die op het toilet zit, het is allemaal online te vinden. Ook het solliciteren met een video wordt steeds populairder. Op youtube komen steeds meer vloggers die hun leven met de wereld delen. Maar hoe pak je een videoproductie nou goed aan? Hier 5 stappen voor de voorbereiding van jouw videoproductie.

Stap 1: Doelstelling van jouw video

De eerste vraag die je stelt bij het produceren van een video is, wat wil ik bereiken? Wil je bijvoorbeeld leads genereren, jezelf goed presenteren of de kijker entertainen? Deze doelstellingen vragen allemaal om een andere aanpak. Jezelf presenteren bevat een andere setting, aankleding en teksten dan het maken van een video waarmee jij leads wil genereren of de kijker mee wilt entertainen. Denk dus goed na over wat je wilt bereiken zodat je de juiste aanpak kiest.

Stap 2: Wie bekijkt mijn video?

Video is een medium waarbij meer interpretatie mogelijk is. Video is rijk aan lichaamstaal, geluiden, gezichtsuitdrukkingen en verbeeldingen. Verschillende doelgroepen hebben een andere interpretatie van video’s. Daarnaast zijn de eigenschappen van de video, zoals geluid, kwaliteit en beweging, voor elke doelgroep van een ander belang. Zo is op een beurs de rustige bewegingen belangrijker zodat je kijker elk moment de video kan volgen. Voor een bedrijfsfilm is de kwaliteit juist erg van belang. Bij een videosollicitatie is de setting van de video erg belangrijk, professioneel overkomen betekent ook een professionele setting.

Houd rekening met de doelgroep en het medium waarop zij de video gaan afspelen. Is het een groot scherm, dan is kwaliteit belangrijk. Is de video voor jongeren dan is het nuttig om veel beweging te hebben in de video, hier zijn jongeren aan gewend. Facebook vriendelijke filmpjes hebben bijvoorbeeld een ondertiteling, deze spelen automatisch af zonder geluid.

Stap 3: Wat moet mijn video zeggen?

Naast dat je doelstellingen hebt met je video heb je binnen deze doelstellingen ook een boodschap. De boodschap is een verbeelding van de doelstellingen. De boodschap moet helder en simpel zijn. Heb je meerdere boodschappen om te vertellen, maak dan verschillende video’s. Bijvoorbeeld een tutorial over photoshop, behandel in verschillende video’s de thema’s. Bepaal welke boodschap voor jou belangrijk is en hoe je deze gaat overbrengen.

Stap 4: Hoe schrijf ik een script

Als de doelstellingen, doelgroep en boodschap duidelijk is, kun je beginnen met het schrijven van het script. In het script leg je precies vast wat er gedaan en gezegd wordt. In het script staat uitgebreid wat er te zien en te horen is. Het bestaat dus uit de dialoog en de acties van de personen in de video. In je script zet je dus vast wat je gaat doen en hoe je dit gaat doen. Emoties en gedachten worden in het script niet beschreven alleen de handeling die de emotie of gedachten opvolgt. Dus niet: ‘’Jan is verdrietig’’ maar ‘’er rolt een traan over de wang van Jan’’

Stap 5: Hoe maak ik een storyboard?

Je hebt nu je script en daar weet je precies mee welke tekst er gezegd moet worden en welke handelingen gedaan moeten worden. Aan de hand van je script maak je een storyboard. Je storyboard geeft weer hoe je de video gefilmd wilt hebben. Het script wordt visueel uitgewerkt. Dus welke shots er gebruikt moeten worden en hoe ziet dit eruit. Teken het simpel met bijvoorbeeld stick-poppetjes. Gebruik je een close-up (van dichtbij), een medium shot, (een normaal beeld) of een overview (gehele situatie), alle shots teken je uit.

example storyboard

Heb jij hulp nodig met jouw videoproductie? Laat het ons weten, dan helpen wij jou graag verder.

BEKIJK HIER ONZE DIENST VIDEOPRODUCTIE

Benieuwd naar de impact
van onze klanten?

We maken graag kennis!

Wil jij met jouw missie de wereld verbeteren? En heb je ondersteuning nodig op het gebied van identiteit, strategie, grafische vormgeving, (video)content maken, marketing of communicatie? Wij helpen je graag. Samen maken we de wereld een stukje mooier!